A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мологівська сільська рада об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

інформує

«Правові наслідки домашнього насилля»

З прийняттям у нашій державі Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» стало очевидно, що Україна визнає і привертає неабияку увагу до гостроти та глибини цієї проблеми. Певна частина суспільства звикла закривати очі на подібне та абсолютно не прагне допомагати чи підтримувати осіб, які систематично страждають від домашнього насильства. Слід зрозуміти, що в сучасному і розвиненому суспільстві толерантність щодо насильства має дорівнювати нулю. Справа двох — це сварка, конфлікт, а домашнє насильство, починаючи з 12.01.2019 р. — це злочин, який саме як злочин і має сприйматися в суспільстві. З метою актуалізувати проблему домашнього насильства в Україні та піддати сумніву стереотипи, пов'язані з домашнім насильством, 16 березня 2023 року провідним інспектором Білгород-Дністровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області Альоною Боболєвою спільно з дільничним офіцером поліції Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області майором поліції Олегом Шевченко проведена профілактично – попереджувальна бесіда на тему: «Правові наслідки домашнього насилля» для осіб міра покарання, яких не пов’язана з позбавленням волі. Провідний інспектор уповноваженого органу з питань пробації теоретично обґрунтувала для суб’єктів пробаціїсутність насильства,проінформувала про його види та форми прояву, а також продемонструвала світлини з наслідками протиправних дій.В ході роботи з учасниками обговорювали причини насильства та провели вправу «Міф і правда про насильство в родині». Представник районного відділу поліції розповів присутнім про терміновий заборонний та обмежувальний припис стосовно кривдника та направлення його на проходження програми для кривдників. Наголосив на тому, що поліція має право виносити Терміновий заборонний припис після оцінки рівня загрози жертві. Такий припис ізолює жертву від кривдника та забороняє йому наближатися чи спілкуватися з нею. Крім того, акцентував увагу на те, що кривдник може бути притягнутий не лише до адміністративної відповідальності, але і до кримінальної відповідальності за умисне систематичне вчинення домашнього насильства. Наприкінці профілактично – попереджувальної бесіди, Альона Боболєва прочитала притчу «Все залишає свій слід». Захід пройшов у невимушеній атмосфері. В процесі роботи відбувся конструктивний зворотний зв'язок  з підобліковими, які поділились своїми думками та висновками.

09:06:09 28.03.2023

«Проблема туберкульозу»

З метою підвищення рівня знань про туберкульоз та формування навичок щодо його профілактики та до Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз, в Білгород-Дністровському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області 23 березня 2023 року для осіб міра покарання, яких непов’язана з позбавлення волі, проведена бесіда на тему: «Проблема туберкульозу». Захід проводили провідний інспектор відділу Олена Кузнецова та волонтер уповноваженого органу з питань пробації, лікар – фтизіатр Світлана Іщенко. Підоблікових ознайомлено з методами виявлення туберкульозу, обговорено пріоритетність питання протидіїзахворюванню, формування прихильності до свідомої і безпечної поведінки та толерантності по відношенню до тих, кого торкнулася проблема туберкульозу. Крім того, Світлана Іщенко разом із учасниками групового заходу обговорили шляхи передачі захворювання, його симптоми та можливості профілактики, наглядно ознайомилися із флюорографами хворих пацієнтів. Наприкінці заходу клієнтам пробації надано інформацію щодо того, куди можна звернутися за допомогою у разі підозри на інфікування туберкульозом.

08:13:36 24.03.2023

«Профілактика туберкульозу»

21 березня 2023 року в Білгород-Дністровському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області відбувся груповий захід на тему: «Профілактика туберкульозу» для осіб міра покарання, яких не пов’язана з позбавленням волі. Лекцію проводили провідний інспектор уповноваженого органу з питань пробації Альона Боболєва спільно з лікарем фтизіатром КНП «Одеського обласного центру соціально значущих хвороб» Одеської обласної Ради» Наталією Холостенко та спеціалістами Білгород- Дністровського міського центру соціальних служб . Мета заходу - розповсюдження знань про захворювання, його поширення, лікування та профілактику, привернули увагу до існуючої проблеми, сформували уявлення про туберкульоз, як про небезпечне інфекційне захворювання, виховували у підоблікових толерантне ставлення до хворих людей, розвивали солідарність поколінь з метою забезпечення здорового способу життя. Щоб вберегтися від туберкульозу слід знати про хворобу якомога більше, не забувати про правила особистої гігієни, вчасно проходити флюорографічне обстеження. Туберкульоз – це одна з тих хвороб, які легше попередити, аніж потім тривалий час лікувати!

08:11:48 22.03.2023

«Формування здоров’язбережувальну компетентність»

Під психоактивною речовиною розуміється будь-яка хімічна речовина, здатна при однократному прийомі змінювати настрій, фізичний стан, самовідчуття й сприйняття навколишнього, поводження або інші, бажані з погляду споживача, психофізичні ефекти, а при систематичному прийомі - психічну й фізичну залежність. 7 березня 2023 року в Білгород-Дністровському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області для осіб міра покарання, яких не пов’язана з позбавленням волі проведена лекція на тему: «Формування здоров’язбережувальну компетентність», з метою формування навичок особистісної профілактики проблем, пов’язаних із вживанням наркотичних засобів. Груповий захід проведений провідним інспектором уповноваженого органу з питань пробації Альоною Боболєвою спільно з лікарем наркологом КНП «Білгород-Дністровська міська багатопрофільна лікарня» Білгород-Дністровської міської ради» Володимиром Покітко. Лікар нарколог розповів присутні, щодо психоактивних речовин належать: алкоголь, наркотичні речовини, окремі лікарські та інші засоби. Акцентував свою увагу на тому, що залежність розглядається як хронічне захворювання, а не брак волі чи прояв поганого характеру. Крім того, Володимир Покітно повідомив, що в Україні впроваджені програми, спрямовані на підтримку людей, що живуть із наркотичною залежністю. Зокрема, це програма замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) і програми зменшення шкоди. Програми фінансуються коштом державного бюджету і реалізуються за підтримки міжнародних донорів, тому лікування є повністю безкоштовним для пацієнта.  Провідний інспектор уповноваженого органу з питань пробації закінчила груповий захід словами письменника Семюеля Джексона «Пута звички є надто слабкими, аби їх можна було помітити до того моменту, коли вони стають надто міцними, щоб їх можна було розірвати».

15:02:29 15.03.2023

«Психоактивні речовини і здоров’я»

16 лютого 2023 року в Білгород-Дністровському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» в Одеські області проведено семінар на тему: «Психоактивні речовини і здоров’я» для осіб міра покарання, яких не пов’язана з позбавленням волі. Захід проводився провідним інспектором уповноваженого органу з питань пробації Тетяною Товстигою спільно з лікарем – психіатром КНП «Білгород-Дністровська центральна районна лікарня» Білгород- Дністровської районної ради» Антоніною Качалкою. Метою заходу було ознайомити учасників семінару з етапами формування залежності та наслідки їх подолання, сприяння в усвідомленні причин вживання ПАР. Під час заходу обговорювали, які бувають шкідливі звички, але акцентували увагу на вживанні алкоголю та наркотиків. До того ж, ангажували питання чому, знаючи якої шкоди завдають ці речовини здоров’ю, ми намагаємося випробувати себе і часто потрапляємо у «пастку» залежності, з якої важко, а то й взагалі неможливо вибратися. В процесі роботи відбувся конструктивний зворотній зв'язок  з суб’єктами пробації, які поділились своїми враженнями, досвідом, а також відповідального ставлення до власного здоров’я.

15:11:58 22.02.2023

Тренінг на тему: «Попередження прояву насилля»

В Україні проблема домашнього насильства практично не вивчалася. Тільки протягом останнього часу тема насильства у родині стали предметом публічного обговорення. Говорячи про насильство, найчастіше ми маємо на увазі лише фізичні його прояви: побої, ляпаси, зовсім забуваємо про такі його форми, як постійні або періодичні образи, приниження людської гідності, емоційна деривація (психічний стан, у якому люди відчувають недостатнє задоволення своїх емоційних бажань) тощо. Тому, 2 лютого 2023 року партнером уповноваженого органу з питань пробації - Білгород-Дністровським міським центром соціальних служб був проведений тренінг на тему: «Попередження прояву насилля» для осіб міра покарання, яких не пов’язана з позбавленням волі. Мета заходу - інформування клієнтів про види насилля, причини та наслідки їх скоєння, а також пошук ресурсів для подолання цього негативного явища. Юлія Вороніна ознайомила суб’єктів пробації з поняттям «насильство», «агресор», «жертва», а також проінформувала про види насильства.До того ж, пояснила учасникам тренінгу різницю між поняттями «конфлікт» і «насильство». Зосередила увагу підоблікових саме на протидії психологічного та фізичного домашнього насильства,з'ясували причини поведінки учасників насильства. Спеціалістом Центру були надані практичні рекомендації суб’єктам пробації як уникнути ситуації насильства та як навчитися говорити про це.

12:33:04 21.02.2023

Незвичний вирок суду.

На шляху до Європейського співтовариства Україна активно впроваджує нові правові інституції. У 2015 році з’явилося поняття пробації як альтернативи тюремному ув’язненню. Адже вважається, що правопорушникам важко стати на шлях виправлення у місцях позбавлення чи обмеження волі.  Орган пробації створений у складі Державної пенітенціарної служби України шляхом реорганізації кримінально-виконавчої інспекції, та забезпечує виконання покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. Європейські стандарти пробації допускають існування служби пробації як автономної державної структури, так і у складі інших державних служб. Наближається восьма річниця прийняття Закону України «Про пробацію», який забезпечив створення ефективних заходів, спрямованих на реабілітацію людини, в тому числі виконання покарання, призначеного судом. Також ним передбачено забезпечення суду інформацією про обвинуваченого на етапі судового розгляду. Кримінально-виконавча служба надбала нову європейську систему, нові інструменти, нові методи і методики впливу на поведінку засуджених. Це - більш гуманний підхід, спрямований на профілактику повторної злочинності, який залишає людину в соціумі без руйнування її соціальних зв’язків, сім’ї. Для досягнення мети з суб’єктом пробації працюють відповідні фахівці пробації, громадськість, волонтери пробації, які допомагають йому вирішити криміногенні потреби, впливають на позитивні зміни в його поведінці Цікавим є той факт, щовперше, одеським суддею Г. було винесено неординарне судове рішення. В кінці 2021 року в Білгород-Дністровському районному відділі пробації перебував на виконанні вирок Малиновського районного суду м. Одеси, в якому покладено на засуджених окрім основних обов’язків, передбачених Кримінальним кодексом України, обов’язок у вигляді дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій. Саме це полягало у читанні художньої літератури - «Пригоди Тома Сойєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна» Марка Твена, «Біле Ікло» Джека Лондона та вірш «Минають дні, минають ночі…» Тараса Шевченка. На думку судді засуджені особи не є суспільно небезпечними, які здатні на системне вчинення кримінальних правопорушень. Саме призначені твори пов’язані з власним вихованням себе у дусі поваги до встановлених у суспільстві правил і визначення своєї ролі в спільноті.У будь-якому випадку, такий вид обов’язків повинен бути кориснішим і ефективнішим, ніж будь-яке інше покарання, що передбачено законодавством. З метою реалізації виконання обов’язку, покладеного судом, 04 січня 2022 року Білгород-Дністровський районний відділ пробації уклав з Бойчук Валентиною Вікторівною, викладачкою з соціальних дисциплін КЗ «Білгород-Дністровський педагогічний коледж», договір про провадження волонтерської діяльності, пов’язаної з пробацією. В рамках соціально- виховної роботи обговорювались та визначались певні заходи індивідуальної

09:13:46 02.02.2023

Виховний захід до Дня Соборності України

19 січня 2023 року працівниками Білгород-Дністровської міської бібліотеки ім. Горького для під облікових осіб Білгород-Дністровського районного відділу пробації була проведена виховна година до Дня Соборності України. Мета заходу спрямована на духовне об’єднання всього населення країни, єдність її громадян незалежно від їхньої національності, нагадування про незліченні жертви, яків продовж віків були принесені українським народом за незалежність і цілісність України та вшанування їхньої світлої пам’яті. Присутнім розповіли про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який був глибоко історичномотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. Також говорили про історію виникнення свята та його значення в сьогоденні. Наприкінці заходу учасникам було наголошено, що соборність невіддільна від державності, суверенітету й незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації. Вона передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього.

15:17:28 23.01.2023

Відчуття емоційного виснаження на роботі

«У вас завжди будуть емоції, тож час навчитись давати їм раду» Ліз Фосслін та Моллі Вест Даффі Втома і дратівливість, апатія і байдужість до всього, нестача сил на елементарні речі? Чи знайоме вам відчуття емоційного виснаження на роботі? Коли немає бажання нічого робити, спілкуватися з колегами, займатися навіть улюбленою справою, а єдине що переслідує це виснаження та відчуття непотрібності, непридатності, беззмістовності діяльності. Ні, це не просто проблеми з настроєм або невдалий день! Цей стан дуже часто називають вигоранням: психічного, емоційного чи професійного вигорання та порівнюють його з «згорілим сірником». Коли ви просто втомились, ви можете добре відпочити і повернутися до звичайного життя за декілька днів. А емоційне вигорання з часом може лише погіршувати стан: нервове напруження зростає, погіршується сон, загострюються конфліктні ситуації. Це негативно відбивається на професійному та особистому житті. Такий стан являється захисною реакцією організму. Якщо людині часто трапляються стресові ситуації та висока відповідальність, у свідомості спрацьовує ефект відстороненості. Щоб захистити нервову систему, відбувається відключення емоцій – наступає апатія. З метою недопущення та профілактики даного негативного явища, 20 січня 2023 року, для співробітників Білгород-Дністровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області було проведено психологом уповноваженого органу з питань пробації Оленою Чумак тренінгове заняття з використанням Арт-практики на тему: «Гармонія». В ході заходу учасники ознайомились з основними симптомами захворювання та їх впливом на сфери життя. Розглянули ознаки та прояви психологічного явища «емоційне вигорання», знайомились з психологічними методами профілактики емоційного вигорання та виходу зі стану емоційного перенапруження. Навчались формувати навички психогігієни в повсякденному житті та оволоділи навичками саморегуляції емоційного стану. Тож за допомогою психологічних вправ та ігор відпрацьовувалися конструктивні методи боротьби з даним синдромом. Під час роботи в групі, працівники обмінювались думками, позитивним настроєм, взаємно підтримували один одного, не обійшлося й без гумору. Наприкінці заходу тренер допоміг учасникам усвідомити набутий на тренінговому занятті досвід іпроанонсував підсумки роботи: сформували адекватне ставлення до професійних і життєвих труднощів та проаналізували своє ставлення до своєї професійної діяльності, а також згуртувати колектив, навчились берегти себе й відновлювати сили.

15:17:01 23.01.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь